top of page

Mineria

 

La història minera de l'Illa d'en Colom es remunta a la prehistòria amb l’existència d’una explotació minera de coure de més de tres mil anys d’antiguitat. Actualment, el que podem trobar són els runams de mina d’un jaciment prehistòric, és a dir els munts de materials de rebuig del que es va explotar, i alguns fronts de treball on és evident que s'extragué mineral de coure. És conegut que l'explotació es va dur a terme durant l'edat del bronze no tan sols per les restes de ceràmica i d'eines lítiques que s’hi han trobat durant les intervencions arqueològiques, si no també per les datacions radiocarbòniques sobre alguns materials. El més destacable d'aquest jaciment és que, de moment, és l’única explotació prehistòrica de coure documentada a les Illes Balears.

Però la història minera de l’illa no s’acaba aquí ja que molt més recentment, el 9 de gener de 1901, hi ha documentades sol·licituds de registre per a la mina de ferro Nou Segle, i sis mesos després, la mina de coure Renovada, realitzades per Pablo Ruiz i Verd, director gerent de la Societat Anònima La Maquinista Naval. Les 150 pertinences registrades per a la primera d'elles es corresponien amb 1.500.000 metres quadrats aproximadament, és a dir, la totalitat de l'Illa d'en Colom, a tal punt que a la sol·licitud de demarcació es pot llegir: ...limita aquest registre per tots els vents amb el Mediterrani.

 

Al març de 1902, després dels primers treballs, es registra de nou la mina Nou Segle per a Zn, amb tan sols 20 pertinences, sobre la demarcació preexistent de mina Renovada. Al final de 1904, la mina passa a denominar-se Constància, fins a finals de 1915 que torna a ser registrada per el propietari de l’illa don Antoni Roca Várez com a mina de La Paloma. El 9 d'agost de 1926 torna a ser registrada com a Blendífera per Mercedes Alujas Puig, veïna de Barcelona i última propietària de la concessió minera.

 

Mercedes Alujas Puig presenta la seva sol·licitud de registre de la mina Blendífera el 9 d'agost de 1926, i és publicat en el Butlletí Oficial de la Província de Balears Nº 9309, amb data 14 d'agost del mateix any. Transcorregut el termini d'exposició pública de 60 dies sense que es produeixin reclamacions, l'Enginyer Cap sol·licita del Governador Civil el decreti la demarcació de Blendífera. Serà el Butlletí Oficial Nº 9338 de data 21 d'octubre de 1926 qui especifiqui la data que el personal facultatiu del Districte Miner de Balears procedirà a la demarcació de la mina Blendífera (Nº 1514 del registre general). La data de demarcació fixada és del 28 al 31 d'octubre del mateix any. La mina és demarcada oficialment per l'Enginyer del Cos Nacional de Mines D. Juan Rubio els dies 28 i 29 d'octubre de 1926.

 

Finalment, i una vegada satisfets els drets corresponents, el Governador Civil D. Pedro Llosas Badia expedeix el títol de propietat de la concessió minera a Mercedes Alujas Puig el 2 d'abril de 1928.

bottom of page